neděle 26. ledna 2014

Zase v Českém Brodě

Čt 9.1.2014
Procházka z náměstí přes Městský park do fitparku.
V čase holých stromů vidíme, co jsme dřív přehlédli.
Byli jsme tady na Mapy.cz







Naše akce "kocourek inhaluje" pokračuje hned následující den - odpoledne jedeme vyzvednout k veterináři recept na dejchátko. A potom máme čas na další procházku po městě. Jdeme zase přes náměstí Arnošta z Pardubic kolem kostela sv. Gotharda.


Na náměstí kousek za kostelem jsme si tentokrát všimli také sousoší Svaté Rodiny.



Procházíme se zase Městským parkem směrem k bývalému pivovaru. A nyní - za času holých stromů - jsme už nepřehlédli pomník Mistra Jana Husa.



Pomník od významného českého sochaře Ladislava Šalouna byl odhalen v roce 1921. Do velkého žulového kamene z Klepce je zasazena bronzová deska s reliéfem hlavy Mistra Jana Husa. Velký kámen obklopuje sedm menších žulových kamenů ze Štíhlic s nápisy Chelčický, Štítný, Milíč, Jeroným, Roháč, Žižka a Prokop.

Kostel Nejsvětější Trojice, kde jsme minule obdivovali venkovní kazatelnu, dostal nový žlutý kabátek :)

Tentokrát pivovar mineme,

přejdeme Tuchorazkou ulici  a pokračujeme malý kousek podél potoka Šembery až k fitparku. Ušli jsme zase jen malý kousek, ale tady jsme opravdu  cvičili. Nejraději na tomhle:

A doma akce inhalace vrcholí. Pohyb záklopky ukazuje, kolikrát kocourek lék vdechl. Je šikovný:)



Text čerpán  odsud:
http://cestyapamatky.cz/kolinsko/cesky-brod



6 komentářů:

  1. Tak k těm kamenům se někdy chystám...tedy v plánu už to bylo na loňský rok. Ten ohromný právě dovezli z Klepce, kam jsem si taky udělala výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, na Klepec občas jezdíme na kole :) Ale ty menší kameny jsou ze Štíhlic. O Štíhlicích nic nevím a na mapě nevidím žádnou zajímavost, budeme to tam muset blíž prozkoumat. Také je tam ještě lákavá NS Údolím Šembery..

      Vymazat
    2. údolím Šembery mám taky v hledáčku. Zatím jsem šla jen kousek, z rozhledny Skalka u Vyžlovky lesem, pak kousek podél Šembery a když se mi to zdálo jo zajímavé, musela jsem se stočit do Kozojed na autobus. Ale stálo to za to, údolí je parádní a kostel v Kozojedech se mi moc líbil

      Vymazat
    3. Na Vyžlovku jsme mnohokrát dojeli na kole, ale na rozhledně jsme ještě nebyli.Ona je vlastně nová - z r. 2012. Jsem zvědavá, jestli tam ještě dojedem!
      Do Kozojed jsme také ještě nedošli, kostelík jsme měli jednou na dohled, když jsme se toulali kolem Doubravčic..No, máme v okolí ještě spoustu neprobádaných míst :)

      Vymazat
  2. Podle názvů kamenů bych si myslela, že jste se byli projít na Žižkově :-)
    Zaujalo mě dýchátko pro kocourka, to je šikovné, že je vidět, kolikrát vdechl lék.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady asi ta tradice začala. Každý se obklopuje kamarády :) Hus kameny, Žižkov se vyplnil ulicemi,....
      Inhalování funguje jedna radost, tak máme také radost. Ale radši to hned zaklepu, nechci ho slyšet zase kašlat...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)