pondělí 28. října 2013

Z Poděbrad kousek podél Labe - tentokrát pěšky

Datum výletu: Po 14.10.2013
Zaparkovali jsme ve Vodní ulici a míříme k lávce plavební komory a hydroelektrárny. Část nábřeží poškozená při červnových povodních je už opravena.
Z lávky je přístupný ostrov ležící mezi zdymadlem a plavební komorou. Na kole jsme tudy vždy jen profičeli, tak jsem ráda, že teď je čas na prohlídku.





čtvrtek 24. října 2013

Podzimní výlet do zámeckého parku Veltrusy

Datum výletu: Ne 13.10.13
Parkujeme v obci Veltrusy nedaleko vstupu do parku Hlavní (erbovní) branou. (Brána prochází opravou, tak nemám obrázek.)
Park je otevřen celoročně od úsvitu do soumraku.






středa 16. října 2013

Jižní zahrady Pražského hradu II. - Rajská zahrada

Den procházky 16., 25.8.2013
Rajská zahrada  o výměře 0,38 ha, do níž vstupujeme z Nových zámeckých schodů  po Plečnikově impozantním žulovém schodišti, vznikla již roku 1562 na příkaz arcivévody Ferdinanda Tyrolského jako soukromá zelená oáza navezením několika tisíc fůr zeminy.




Jižní zahrady Pražského hradu I. - Příchody a východy

Datum procházky: 5., 16., 25.8.2013
Během léta jsme několikrát procházeli Jižními zahradami Pražského hradu. První pokus o návštěvu 5.8. se nezdařil, zahrady byly z technických důvodů zavřeny. Byly tam asi popadané a nebezpečné stromy po předchozích bouřkách. Později byly zpřístupněny Rajská zahrada a Na Valech. Hartigovská zahrada zůstala zavřená. Jinak jsou Jižní zahrady zdarma přístupné od dubna do konce října.








neděle 13. října 2013

Zahrada Na Baště (Pražský hrad)

srpen 2013
V létě jsme při cestách kolem Pražského hradu několikrát procházeli přes zahradu Na Baště. Lze tudy jít z ulice U Prašného mostu, kdy těsně před bránou na druhé hradní nádvoří odbočíme doprava a přes zahradu se dostaneme na Hradčanské náměstí. Nebo je možné zahradou projít z Hradčanského náměstí rovnou na druhé hradní nádvoří. Ale vlastně chci použít lepší výraz - procházeli jsme se zahradou Na Baště.Upravil ji na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století Josip Plečnik. Byli jsme tady na Mapy.cz




pátek 11. října 2013

Naše stezka "6 minut pro zdraví" - DIY

Nedávno nás zaujala informace o tom, že v Ústí nad Labem v Městských sadech byla vybudována unikátní zdravotní stezka. Jmenuje se "6 minut pro zdraví". Je opatřená časomírou, měřením vzdálenosti, informačními tabulemi a hodnotící tabulkou. Stačí jen sledovat vzdálenost, kterou je schopen člověk ujít co nejrychleji během šesti minut. Výsledek ukáže, jak je na tom se svou kondicí, především ale se srdcem a plícemi. My nejsme žádní sportovci a do kopce nebo schodů už docela funíme, tak jsme se to rozhodli tu kondiční stezku vyzkoušet. Vyrobili jsme si vlastní.

pátek 4. října 2013

středa 2. října 2013

Do Dolního Dvora a Luisina údolí

Den výletu: Út 24. 9. 13
Výlet do údolí - projdeme vesničku Dolní Dvůr a  Luisino údolí
Byli jsme tady na Mapy.cz







Máme hlídání kocourků - jedeme na tři dny do Krkonoš

Den výletu: po 23.9.2013
Hlídání našich dvou domácích kocourků nám nabídla dcera H* , a tak jsme si mohli zamluvit pobyt na kraji Krkonoš  - v Liberecké boudě
Ubytování, vaření, zacházení bylo příjemné. Krásná vyhlídka do údolí. Jen  počasí nás docela zradilo, ale máme proti tomu oblečení, takže jsme vybalili a  přes vytrvalé mrholení jsme se vydali na odpolední průzkum okolí....