středa 16. října 2013

Jižní zahrady Pražského hradu I. - Příchody a východy

Datum procházky: 5., 16., 25.8.2013
Během léta jsme několikrát procházeli Jižními zahradami Pražského hradu. První pokus o návštěvu 5.8. se nezdařil, zahrady byly z technických důvodů zavřeny. Byly tam asi popadané a nebezpečné stromy po předchozích bouřkách. Později byly zpřístupněny Rajská zahrada a Na Valech. Hartigovská zahrada zůstala zavřená. Jinak jsou Jižní zahrady zdarma přístupné od dubna do konce října.









Poprvé jsme tedy místo do zahrad vešli do Hradu, a protože pálilo sluníčko, ploužili jsme se ve stínu u zdi na třetím nádvoří. Jedna z bílých laviček byla volná, tak jsme se na ní usadili a pozorovali, jak skupiny turistů proudí nádvořím. Docela jsme si tu chvilku vychutnali. A přiznám se, že mi dosud unikalo např. i to, že  na jižní věži chrámu sv. Víta (ta s bání a zvony) jsou dvoje hodiny - horní ukazují celé hodiny a spodní čtvrthodiny.

Před procházkou jsem četla z knížky Ivany Mudrové Prahou s otevřenýma očima IV kapitolu Areálem Pražského hradu po stopách Josipa Plečnika. Takže jsem pro změnu věděla, že žulový obelisk byl instalován v r. 1928 a že předtím musel překonat spoustu protivenství. První kámen se při transportu zlomil a druhý "náhradník" se dokonce rozpadl již v lomu, takže Plečnik se nakonec nerad  musel spokojit s menšími rozměry.

No a pak ještě záležitost, která  už  s Jižními zahradami  souvisí - ze třetího nádvoří lze do zahrad vstoupit Býčím schodištěm. Výzdobu tohoto schodiště  - dokonce i kliky na dveřích zde navrhl Plečnik. Nejkrásnějším ozdobným prvkem je horní, vstupní baldachýn. Vrchní měděný "koberec" je jakoby volně přehozen přes trámovou konstrukci se zlacenými detaily;





pod ním na masivních mramorových sloupech stojí  čtyři bronzové plastiky býků - mytických zvířat, připomínajících bájné voly knížete Přemysla z českých pověstí, i umělecké vzory z antiky.

Schodiště ústí v zahradě Na Valech proti Malé (Plečnikově) vyhlídce.





Při dalších - už úspěšných příchodech jsme vešli do Jižních zahrad z Hradčanského náměstí vlevo od začátku Nových zámeckých schodů. Pokaždé tu byl velký dav, tak nemám obrázek.

Ze zahrad jsme vyšli na Opyši (konec skalního ostrohu, na němž je vybudován Pražský hrad)


Odtud jsou 3 sestupové cesty na Klárov
1. Po Starých zámeckých schodech
2. Svatováclavskou vinicí
3. Ulicí Na Opyši
První dva body byly přelidněné, my jsme se vydali dolů tichou ulicí Na Opyši. Tam jsme potkali celkem dva lidi. A objevili jsme tam další ze vchodů do Jeleního příkopu, který byl však stále zavřený.

Text čerpán z MUDROVÁ, Ivana. Prahou s otevřenýma očima. IV
Pokračování.... Rajská zahrada, Zahrada Na Valech
Byli jsme tady na Mapy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)