pátek 13. září 2013

Zastávka u vodního hradu Švihov

Den výletu Pá 6.9.13 
Cestou z Klatov jsme ještě odbočili na Švihov. Městečko jsme si ani neprohlédli, hned jsme se vydali ke hradu. Ještě se sem ale určitě podíváme - v okolí se dá dost chodit.  Hrad byl postaven na umělém ostrově jako nedobytná pevnost na přelomu 15. a 16. století. My jsme si hrad prohlédli jen zvenčí - nejdřív z nádvoří a potom jsme ho obešli vně kolem dokola.
Byli jsme tady na Mapy.cz



-----------------------
Cestou ke hradu jsem si pro sebe jako obvykle dokumentovala  naučné tabule, které jsme potkali. Zaujala mě zvlášť ta o nedobytnosti hradu. Je z naučné stezky Švihov a okolí - zastávka 5. Tady je něco z obsahu:

Hrad na ostrově
Hrad stojí na rozlehlém umělém ostrově ohraničeném řekou Úhlavou a uměle vybudovaným kanálem, který vodou z řeky napájel hradní příkopy. Přes mlýnský náhon, který pak ostrov uzavíral, se voda vracela zpět do Úhlavy.

O opevnění
Hrad byl opevněn vodním příkopem a silnými hradbami s mohutnými baštami ve dvou okruzích. První chránil hrad s předhradím, druhý pak samotné hradní jádro. Pevnost byla pravděpodobně vybavena i unikátním záplavovým systémem, jímž mohli obránci zaplavit celé vnitřní nádvoří hradu v případě, že by se nepřítel dostal až do samotného hradního jádra. Okolí hradu bylo možné zatopit vypuštěním rybníků, ležících v jeho okolí.
Obr. z tabule 5  naučné ztezky Švihov a okolí

Pevnost byla v době své dostavby téměř nedobytná. Švihov nebyl nikdy dobyt - nebyl prakticky nikdy ani dobýván. Až později , za třicetileté války (1618 - 1638) ke Švihovu dvakrát přitáhla švédská vojska. O dobytí hradu se však Švédové nepokusili, ale vyplenili město.
Nedobytnost se však hradu málem stala osudnou. Po třicetileté válce vydal císař Ferdinand III. Habsburský nařízení, že hrad musí být rozbořen, aby se nestal sídlem "nepřítele a zemských škůdců". Pevnost pro něj byla natolik nebezpečná, že se jí potřeboval preventivně zbavit. Podobný osud potkal i mnoho dalších hradů v Česku. Kolem roku 1660 se sice Černínům podařilo císařskou demolici zastavit, v tu dobu však již byla část  vnějšího i vnitřního opevnění pobořena a vodní příkopy z většiny zasypány.

Obr. z tabule 5  naučné ztezky Švihov a okolí
Z vnějšího opevnění se dochovala jen jeho západní partie. Na severu zbyly pouze pozůstatky vstupní brány. V jihozápadním rohu můžeme obdivovat pozdně gotický špýchar (dnes kulturní sál) a za ním věžičku Kašperku, která pravěpodobně sloužila jako hladomorna. Vnější hradba byla na východě částečně vyzdvižena jako součást protipovodňové bariéry pro město Švihov v r. 2006.  Díky ní je možné lépe si představit původní proporce hradu.

Tady je o hradu ještě více: http://www.hradsvihov.cz/historie/

A teď už naše fotky.
Vstup na nádvoří





Z procházky kolem vodního příkopu




Hradní kanál se trochu protáhl...



Nakonec se ale objevilo stavidlo a my se dostali na druhou stranu




Den výletu Pá 6.9.13 
Byli jsme tady na Mapy.cz

2 komentáře:

  1. Švihov máme taky pročmuchaný, dokonce i nedalekou zříceninu Kokšína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se tu stavili jen na chvilku cestou domů, protože jsme předtím pročmuchávali :) Klatovy. Na Kokšíně jsme ještě nikdy nebyli. Určitě se sem ještě vrátíme, také chceme do Chudenic.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)