čtvrtek 12. září 2013

Měli jsme cestu do Klatov...

Den výletu Pá 6.9.13 
Klatovy jsou starobylé královské město. Založil je roku 1260 Přemysl Otakar II.Prošli jsme centrum města od romantického nádvoří jezuitské koleje (dnešní knihovny), přes náměstí s Černou věží, radnicí a barokní lékárnou k Bílé věži. Arciděkanský kostel a kaple Chaloupka souvisí se zázračným obrazem Panny Marie Klatovské. Prohlédli jsme si hradby s několika baštami.
Kde jsme byli na Mapy.cz



------------------------
Ráno před osmou vyjíždíme do Klatov. Cesta se trochu zkomplikovala. Jakmile jsme se dostali na pražský okruh, cedule informuje: průjezd cholupickým tunelem pozastaven. Tomtom nastavil dobrou alternativu přes Dolní Břežany - tou serpentinovou cestou do údolí – naneštěstí ale na ní byla častá zúžení, po deštích podemletá silnice. A zrovna před námi se srazila 3 auta. Ale byly to jen ťukance – nic vážného. Jenomže mě takové věci stejně rozhodi,  přestože řídil manžel..
Dole u Vltavy se zas vracíme na okruh, jsme tam skoro sami, takže tentokrát se navigace vyznamenala kladně. Pak už cesta probíhá klidně až do cíle. Asi v 11 hodin je naše klatovské poslání splněno a my můžeme na prohlídku města.
Přeparkujeme k nákupnímu centru a hned vidíme před sebou pamětihodnosti.


Klatovy jsou starobylé královské město. Založil je roku 1260 Přemysl Otakar II. Více o historii a památkách: http://www.klatovy.cz/klatovy/historie.asp 

Procházíme sady Na Valech a železnou branou vstupujeme na nádvoří bývalé jezuitské koleje - dnes sídla Městské knihovny a části Městského úřadu Klatovy.



Jsou tu zajímavé pohledy na zadní část Černé věže a radnice. A vykukují i věže jezitského kostela.







V průchodu, který vede na náměstí jsou vystaveny barokní sochy - socha sv. Jana Nepomuckého a  sv. Václava.






A jsme na náměstí s Černou věží, radnicí, Jezuitským kostelem Neposkvrněného početí a barokní lékárnou U Bílého jednorožce.

Bílé hodiny na Černé věži

Kousek radnice



Křížovou ulicí procházíme k Bílé věži a Arciděkanskému kostelu Narození Panny Marie, který je významným poutním místem.


Kostel je pro mě nevyfotitelný vcelku, jen po částech. Před kostelem je pěkná dlažba :) Obě tyto památky a ještě kaple "Chaloupka" - jsou spojeny zázračným obrazem Panny Marie Klatovské. O tom více později - u Chaloupky.








Pokračujeme na hradební parkány s polokruhovou a čtverhrannou baštou, opevnění pochází ze 14. - 17. století.




A jsme u Kaple zjevení panny Marie - tzv. Chaloupky. Kaple byla postavena v r.1686 na místě stavení, kde podle soudobého svědectví obraz panny Marie z italské osady Re pocházející se 8. července 1685 krví světice zarosil. Přinesl jej do Klatov jako své jediné dědictví italský řemeslník, který se tu usadil. Když se před obrazem v největší nouzi svého života modlil 8.6.1685, začal obraz ronit krev na čele Matky Boží stejně jako originál v Re v roce 1494. Kopie obrazu je nyní umístěna na hlavním oltáři v Arciděkanském kostele zasvěceném narození panny Marie.R. 1725 zřízen při kapli chudobinec. (čerpáno z tabule na kapli a informací v kostele)





Cestou zpět na náměstí nás ještě zaujal bohatě zdobený rohový dům.


V infocentru jsme získali spoustu pěkných materiálů (to mám ráda) - mapek okolí s tipy na výlety. Např. Vycházkový okruh kolem města (12km) s deseti zastaveními. To bych někdy příště zkusila - tedy jestli manžel bude pro.
Jediné negativum Klatov nastalo v cukrárně na náměstí (Cukrárna a kavárna Mléčná), kde presso chutnalo jak z instantní kávy (asi i bylo) a jahody v poháru byly opravdu nechutné. Ale dobře nám tak - nemáme mlsat, ale víc chodit!
Cestou k autu jsme na ostrůvku na rušné křižovatce objevili ještě studnu.

A po cestě domů jsme ještě neodolali Švihovu, ale o tom příště.
Den výletu Pá 6.9.13 
Kde jsme byli na Mapy.cz

4 komentáře:

  1. moc hezky clanek
    my jezdime vzdy na vylet sem http://www.nadrybnikem.eu/ a chodime po okoli
    po hradech, zamcich a zriceninach a klatovy jsou nase nejoblibenejsi zastavka))
    vsem moc doporucuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Už aby bylo jaro, snad se tím směrem letos zase jednou vypravíme.

      Vymazat
  2. Díky za krásnou stránku o Klatovech, potřebovala jsem jednu indicii z kapličky, tady jsem ji našla. Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)