sobota 17. srpna 2013

Do Hradeckých lesů k rybníku Výskyt

Den výletu: Ne 21.7. 2013
V Hradci Králové z ulice Na Občinách, kde parkujeme, vyrážíme po modré značce do Hradeckých lesů, pak po červené ke krásnému rybníku Výskyt. Zpět trochu bloudíme. Celkem asi 12 km. Oceňujeme trasy pro vozíčkáře. Je nám líto polomů.
Kde jsme byli na Mapy.cz




---------------------------------------------
Je krásně, úplné azuro. Balíme pikslu na případné borůvky (píši to zpětně, tenkrát byl ještě jejich čas...), kalhoty a boty do lesa a vyrážíme asi až v 11h autem do Hradeckých lesů. Tomtom je nastaven do ulice V Občinách.
Cesta bez problémů.  Parkování bez problémů. V místě auta jsou 2 hospůdky.

Vykračujeme si po modré značce hezky ve stínu mezi domky a pak zahrádkářskou kolonií.
Neznám centrum Hradce Králové, ale několikrát jsme už procházeli jeho okrajovými částmi a pokaždé to tam vypadalo velmi pěkně, upraveně. A i o lesy v okolí je dobře pečováno. Tady asi platí to rčení, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestám - tím myslím následky loňské vichřice, jejichž likvidace si vyžádala několik měsíců a do lesů se nesmělo. A obnova bude dlouho trvat.

Vcházíme do lesa, pořád  po asfaltce – je to tu spíš ráj pro cyklisty a inlajnisty.  Ale nám se  jde také dobře.
Asi po kilometru je konečná autobusu a parkoviště. Jsou tu informační tabule s mapami a speciální tabule Turistika pro všechny, kde jsou vyznačeny trasy pro vozíčkáře.



Vozíčkářské trasy jsou pěkně značeny i v terénu a nevedou jen po asfaltce ale i po pískových dobře upravených cestách.
Další tabule informují, že lesy byly dány městu již v r. 1307 od římského císaře Albrechta. Společnost Městské lesy Hradec Králové spravuje lesy od r. 1991. Jsou vybudovány turistické, cyklistické, jezdecké i vozíčkářské trasy. Naučné stezky. Altány a lavičky se stolky i ohniště na opékání krytá a nekrytá.

V lese je krásně, chládek, fouká mírný větřík, nakukujeme do lesa a nějaké borůvky vidíme, tak odkládám sběr na pozdější část trasy, protože celá cesta vede lesem. Což se ukázalo jako velká chyba.
Přecházíme na červenou značku, která nás dovede k parádnímu rybníku Výskyt.

Spolu se stále trvajícím azurem vytváří opravdu nádhernou scenérii.

Před rybníkem  vidíme  rozsáhlé polomy, které tu napáchala vichřice asi před rokem. Okolí rybníka je ale krásně upraveno,

jsou tu lavičky, občerstvení a také atrakce – vyřezané vodnické  postavy. Vyšlo na nás místo pod vrbou s vodníkem. Na tom je nejkrásnější, že je  hezky ve stínu - na lavici se stolem a ten stůl je úplně u vody, takže máme krásný výhled.


Krmíme se, čteme noviny a kocháme se. Bohužel to místo láká i další příchozí, tak se u nás občas srocují. Kupujeme ve stánku ještě výbornou červenou točenou limonádu, kávu a kornoutového nanuka.
Dělám průzkum žluté značky, po které chceme pokračovat. U rybníka je, ale není vidět odbočka.  Je asi skrytá v polomu.

 Tak nakonec jdeme po vozíčkářské trase, ale to byla chyba – vede polomem, nakonec  z ní uhýbáme, abychom drželi lepší směr, ale jdeme víc po slunci, je pořádné vedro, hryžou nás komáři a hovada a navíc borůvky nikde. Nakonec  se přesouváme na žlutou značku. Tady musím pochválit  telefon a off line uložené Mapy.cz, protože nás spolehlivě ujistil, kde se nalézáme. Tak už jdeme zase ve stínu, ale komáři nás žerou dál a borůvky stále nikde.
Konec cesty jdeme po červené značce, komáři už nekoušou a na borůvky jsme rezignovali.

V pořádku nacházíme auto a jdeme ještě do hospůdky – mají tam domácí limonády, dáváme si citronádu a oranžádu – dobrota. A venku takové bytelné dřevěné přístřešky, takže si užíváme pořádného stínu.
Cesta domů také v pohodě – za hodinu jsme doma.
Tak knedlíky nakonec nebyly borůvkové, ale meruňkové :)

Ušli jsme asi 12km.

Kde jsme byli na Mapy.cz

Den výletu: Ne 21.7. 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)